Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

VINCENT TUMIDALSKÝ - 79 ROKOV

26.12.2013 08:00

V sobotu oslávi 79. narodeniny IKONA Šarišsko - Michaľanského futbalu, náš rodák Vincent Tumidalský.

Vincent Tumidalský sa narodil 28.12.1934 v Šarišských Michaľanoch. 

    V.Tumidalský na ľavo od stojaceho Antona Fedora

S futbalom  začínal v našej rodnej obci. Už ako pätnásťročný bol v roku 1949 jedným zo spoluzakladateľov vtedajšej Telovýchovnej jednoty Sokol Šarišské Michaľany.

Po niekoľkých rokoch hráčskej činnosti za rodnú obec prestúpil do Slavoja Sabinov, za ktorý hral do odchodu na vojenskú základnú službu a  aj po jej ukončení. Zo Sabinova  prestúpil do prvoligového Tatrana Prešov. Po dvojročnom pôsobení v Tatrane (nastúpil aj na poharový zápas vo vtedajšom Pohári víťazov pohárov v roku 1964 proti Partiznau Belehrad) a po vážnom zranení kolena v zápase s Trnavou sa začal venovať trénerskej činnosti. Urobil si trénersky kurz v Prešove a získal preukaz trénera III. triedy s licenciou „C“. Po odchode z Tatrana Prešov sa vrátil do Sabinova, kde sa ujal trénerskej činnosti a v roku 1960  postúpil s družstvom dospelých Sabinova do vtedajšej divízie (tretia najvyššia česko-slovenská súťaž).

Na požiadanie výboru TJ Slovan Imuna Šarišské Michaľany sa stal od 1.2.1961 trénerom družstva dospelých v Šarišských Michaľanoch. V ročníku 1963-1964 s ním vyhral okresnú súťaž a postúpil do krajskej súťaže. Trénoval aj družstvo žiakov a tiež dorastenecké družstvo, s ktorým postúpil do divízie.

Bol  tiež pri tom, keď došlo k zlúčeniu hráčov Šarišských Michalian s hráčmi Tatrana Prešov „B“. Z hráčov týchto dvoch klubov ako tréner vytvoril perspektívne družstvo, ktoré desať rokov  úspešne hralo Krajské majstrovstvá (nastupovali v ňom aj naši rodáci Cyril Dolinský, Dušan Mikloš, Imrich Žgravčák...) a neskôr IV. ligu.

V roku 1977 absolvoval jednoročné telovýchovné štúdium v telovýchovnej škole v Bratislave, kde  sa po záverečných skúškach a obhájení diplomovej práce stal trénerom II. triedy s licenciou „B“.

Ponúknutú možnosť študovať a získať trénera I. triedy s licenciou „A“ neakceptoval pretože sa nechcel stať trénerom z povolania.

Bol  zamestnancom Imuny, kde pracoval 40 rokov. Okrem trénerskej činnosti v Sabinove bol 33 rokov trénerom Šarišských Michalian. Spolupracoval  pri raste hráčov, ktorí hrali najvyššiu prvoligovú súťaž v bývalom Československu i samostatnom Slovensku, ako boli hráči Jaroslav Mikloško a Marián Staš, ktorí hrali za vtedajšiu prvoligovú úspešnú Lokomotívu Košice. Vladimír Staš, ktorý hral za Žilinu a stal sa s ňou majstrom Slovenska a zahral si aj Ligu majstro. Brankár Ján Heredoš nastupoval za vtedajší prvoligový Bardejov a pôsobil aj v prvoligovom Tatrane Prešov. Brankár Pavol Petruf a záložník Róbert Štofan - majster Slovenska v doraste Tatrana Prešov, nastupovali v kádri vtedy prvoligového Baníka  Prievidza.

Okrem trénerskej práce vykonával vyše 10 rokov aj funkcionársku činnosť ako člen výboru, niekedy kumulovane i s trénerskou činnosťou. Okrem toho bol aj predsedom TJ Slovan Imuna. Bol aj zakladateľom Obecného športového klubu Šarišské Michaľany a v jeho začiatkoch i  jeho prezidentom. Bol aj spoluzakladateľom  terajšieho Obecného športového futbalového klubu.

Ako hráč v rámci futbalovej prípravy, priateľských i pohárových zápasov navštívil krajiny ako Libanon, Sýriu, Maďarsko, bývalú Juhosláviu, bývalú Nemeckú demokratickú republiku i bývalý Sovietsky zväz.

Za doterajšiu činnosť pri futbale mu bol od  bývalého Československého futbalového zväzu udelený „Bronzový odznak“ a od Oblastného futbalového zväzu v Prešovemu bola udelená „Strieborná medaila  a plaketa“, od futbalového klubu Šarišské Michaľny ocenenia ako „Čestný tréner a ďalšie plakety a diplomy.

Spolu s trénermi Pavlom Nižníkom a Jozefom Bartkom priviedol našich dorastencov z 1.triedy ObFZ po každoročnom postupe až do III.ligy VsFZ, kde na jeseň sezóny 2011/12 s našim starším dorastom  v premiérovej sezóne obsadil pekné 9.miesto (dodnes sú vo výbere dospelých jeho zverenci Dušan Kozák a Michal Ďurica). Počas zimnej prestávky na funkciu trénera abdikoval.

Je aj autorom publikácie 60 rokov futbalu  v Šarišských Michaľanoch. Okrem nej v roku 2012 vydal publikáciu Futbal v rokoch 1949-2011 a jeho koncepcia na roky 2013-20. Dodnes je pravidelným návštevníkom zápasov našich družstiev všetkých vekových kategórii a svojím odborným pohľadom hodnotí dianie v našom klube.

Srdečne gratujeme a želáme veľa zdravia a úspechov v osobnom a športovom živote.

pripravil:-attila-


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/