Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

OBECNÉ NOVINY 1/12 - FINANCOVANIE ŠPORTU V OBCI

13.02.2012 06:25

Každý rok sa na obecnom úrade zídu žiadosti športových klubov o dotáciu na kalendárny rok.

Teda ani nie tak o dotáciu, ako o preplatenie podstatnej čiastky na činnosť. V dobe obmedzovania výdavkov je čas pozrieť sa podrobne na financovanie športu v obci a stanoviť si, čo chceme mať, čo chceme platiť a koľko si môžeme dovoliť. Netreba zabúdať, že rozdeľujeme peniaze, ktoré patria všetkým občanom obce.

Aké športov  kluby má obec?

Odpoveď bude prekvapivá – žiadny. V obci pôsobí 5 občianskych združení, zaregistrovaných na MV SR:

Obecný športový stolnotenisový klub

(od 29.11.2006)

Obecný športový futbalový klub

(od 14.4.2000)

Športovostrelecký klub

(od 2.8.1999)

ŠK Fitness

(od 20.9.1994)

TJ Slovan Imuna

(od 16.7.1990)

Napriek slovu „obecný“ v názve ani jeden z týchto klubov nezaložila obec. Ide o samostatné občianske združenia, ktoré majú svoje stanovy, svoj účet a svoje vedenie. Na financovanie svojej činnosti môžu získavať peniaze z dotácií, z grantov, 2% podiel z dane, z darov, vlastnej činnosti, od sponzorov a podobne.

Čo chceme financovať?

Aby sa stanovili jasné pravidlá pre financovanie športu, je nevyhnutné odpovedať na niekoľko zásadných otázok:

Chceme vytvoriť čo najlepšie podmienky pre rekreačné športovanie?

Chceme podporovať z daní občanov iba mládež doP18 rokov alebo aj dospelých? Je pre nás dôležitejších 20 detí na ihrisku alebo titul majstra, prípadne účasť vo vyššej súťaži?

Je prioritou obce športovanie našich občanov alebo nás viac zaujímajú výsledky klubov aj za cenu, že 30-60% športovcov je z iných obcí? Alebo chceme všetko naraz? Máme na to?

Čo je našim cieľom?

Prehľadné financovanie (jasná a známa štruktúra klubov, funkcionárov, všetko zverejnené) dotovať z našich daní športovanie našich občanov, hlavne detí a mládeže vytvorenie podmienok pre neorganizovaný šport.

Ako to dosiahnuť?

Vychádzajme z predpokladu, že ak si niekto založí občianske združenie, nemôže požadovať, aby jeho činnosť financovali z 90% iní, hlavne ak vlastný vklad je minimálny alebo žiadny. Obec môže oceniť prínos menovaných OZ k športovej činnosti (športovanie mládeže, výchova talentov, reprezentácia obce), ale za jasných podmienok:

kluby zverejnia zoznamy členov; kluby budú vyberať členské príspevky, aby ich činnosť nefinancovali iba ostatní občania; kluby sa zaregistrujú ako príjemcovia 2% z dane; klub zverejní podrobné vyúčtovanie dotácie, inak peniaze z dotácie vráti a nedostane ďalšiu; na neorganizovaný šport sa dá toľko financií ako na organizovaný (športoviská, akcie,...); budeme podporovať domáce talenty a súťažiť s tým, čo doma máme.

Čo sa už urobilo?

OÚ zverejnil na svojej webstránke informácie o všetkých poberateľoch dotácií – základné informácie (vedenie, členské poplatky a pod.), štatúty klubov, vyúčtovanie za rok 2010 a 2011

– kluby musia mať zvolené vedenie podľa schválených stanov; kluby boli vyzvané, aby sa zaregistrovali ako príjemcovia 2% z daní; kluby musia vyberať členské (podľa neho sa určí počet členov); v prípade, že klub riadne nevyúčtuje predchádzajúcu dotáciu, musí peniaze vrátiť a nové nedostane; obec prispeje iba na nutné výdavky klubov, ostatné (občerstvenie, pokuty, cestovné viacerých rodinných príslušníkov na zápasy a pod.) si musia financovať sami.

Aký je reálny stav v kluboch?

Stolný tenis

Počet členov je 51

Aktívnych hráčov 26, z toho cezpoľných

16 (t.j. 61,23%). Klub je registrovaný medzi prijímateľmi 2% dane za rok 2011. Členský poplatok sa nevyberá.

Príspevok v roku 2011 bol 2000,- EUR (na úhradu štartovného, cestovného a materiál). V roku 2011 má klub sa sebou výbornú sezónu. Medzi najväčšie úspechy patrí zisk medailí na Majstrovstvách Slovenska, kde získali jednotlivci 2x bronz, družstvá 1x zlato, 1x striebro a 1x bronz a účasť v kvalifikácii o postup do extraligy. Prioritou činnosti je výchova mládeže. Klub organizuje tradičné turnaje pre rodičov a deti a umožňuje využiť herňu pre rekreačnú hru.

Futbal

Počet členov je 131, v 5 družstvách hrá 96 hráčov, z toho cezpoľní 33 (t.j. 34,4%). V roku 1999 ešte bol súčasťou OŠK, v roku 2000 vznikol OŠFK. V roku 2006 sa ešte spomína 5-členný výbor, ktorý sa postupne rozpadal a nakoniec klub viedli prakticky dvaja ľudia. Stanovy OZ neboli dodržiavané, klub existoval 5 rokov bez členskej schôdze, bez zvoleného vedenia (predseda, pokladník, revízna komisia).

Výdavky neboli riadne vyúčtované, faktúry chodili na obecný úrad (!). Je nepochopiteľné, ako za týchto podmienok mohlo obecné zastupiteľstvo schvaľovať tomuto občianskemu združeniu dotácie v tisícoch EUR. Klub nebol zaregistrovaný ako príjemca dane 2%, nevyberalo sa žiadne členské.

Dotácia v roku 2011 bola 4579 EUR, Väčšina výdavkov išla na poplatky (štartovné, rozhodcovia, doprava), ale vo vyúčtovaní sa objavili aj také kuriozity ako preplatenie pokút za žlté a červené karty. Okrem príspevku obec zaplatila aj 850 EUR za zájazd mladších žiakov do Nemecka na turnaj.

Klub získal ďalších 3000 eur od sponzora, materiálnu pomoc dostáva aj od firiem (dresy, jedlo,..).

Prihlásením dorastencov do vyššej súťaže stúpli náklady tohto družstva z 1200 eur na 3000, pričom klub bol navyše povinný zostaviť aj druhé družstvo dorastu. Keďže toľko hráčov nemal, tvoria ho prevažne hráči z okolitých obcí..

Organizácia klubu sa normalizovala po tom, ako terajší predseda p. K. Marcinko 15. júla 2011 zvolal členskú schôdzu, kde boli zvolení všetci potrební predstavitelia (podľa stanov OZ) a vypracovaná štruktúra klubu. Zároveň bolo uložené vedeniu: preskúmať stav záväzkov OŠFK voči dodávateľom s prípadne záväzky voči fyzickým osobám; vypracovať správu revíznej komisie o hospodárení a nakladaní s finančnými prostriedkami za predchádzajúce obdobie, ďalej vedenie účtovnej evidencie a pokladničných dokladov, vyhotoviť koncepciu rozvoja klubu na najbližších 5 rokov a túto predložiť na mimoriadnu členskú schôdzu 28.1.2012.

V súčasnosti OŠFK vykonáva svoju športovú činnosť v 5 družstvách: prípravka, žiaci, dorast, ml. dorast, muži. Voľne pridružený je kolektív známy ako Old Boys (25 hráčov).

V uplynulej sezóne dorastenci vybojovali postup do III. ligy VsFZ Košice a muži skončili v 1. triede ObFZ Prešov na 2.mieste.

 

Športová streľba

Počet členov je 37, z toho cezpoľní 19 (t.j. 51,35%). Klub je registrovaný medzi prijímateľmi 2% dane za rok 2011.

Členský poplatok je 5,- EUR mládež do 16 rokov a 15,- EUR nad 16 rokov. Príspevok v roku 2011 bol 2000,- EUR (na úhradu štartovného, ubytovania, cestovného na súťaže, nákup streliva a streleckého materiálu). Medzi najvačšie úspechy patrí 10. miesto J. Korinka a 11. miesto S. Slaminku na jubilejných 50. Majstrovstvách sveta v Mníchove, majstrovské tituly zo slovenského šampionátu J. Korinkaa P. Zborovjana, medailové umiestnenia M. Spišákovej, K.Zborovjanovej, M. Majáka. S. Slaminka a J. Korinek boli v roku 2011 zaradení do reprezentácie SR a centra talentovanej mládeže. Prioritou činnosti je výchova mládeže. Klub organizuje tradičnú streleckú súťaž pre občanov „O pohár starostu obce.“

Záver

Cieľom tohto príspevku je priniesť prehľad do financovania športu v našej obci a skončiť tak s doterajšou praxou „Pýtajú 3000? Dáme im 2000“. Spomínané OZ majú v stanovách uvedených 5 - 10 spôsobov financovania, využívajú ich však minimálne, väčšinu prostriedkov na činnosť dostávajú od obce. Minimálne alebo vôbec sa nevyužívajú možnosti zapojiť sa do projektov a získavať dotácie z grantov, usporiadať komerčnú akciu, brigádu alebo aspoň vyberať od členov členský príspevok.

Výdavky na šport v roku 2011

Dotácia Obecný športový stolnotenisový klub 2000 EUR

Dotácia Obecný športový futbalový klub 4579 EUR

Dotácia Športovostrelecký klub 2000 EUR

Energie – tribúna 4377 EUR

Nemecko – futbalový turnaj 850 EUR

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

SPOLU 13 806 EUR

 

Klubom poskytuje obec zadarmo priestory, energie, kosenie ihriska a platí aj a jedného pracovníka (upratovanie, pranie).

autor: J. Mačo, predseda komisie školstva, kultúry športu

V budúcom čísle

: Financovanie rekreačného športu

 


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/