Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

VYSVETLENIE VÝKONNÉHO VÝBORU ObFZ PREŠOV

05.12.2015 06:00

Vyjadrenie VV ObFZ Prešov k článku Ing. Jozefa Komára s názvom „Taká je realita“ uverejnenom v Prešovskom Večerníku dňa 06.11.2015

 

         Dňa 6.11.2015 uverejnil Prešovský Večerník článok s názvom Taká je realita, ktorého autorom bol Ing. Jozef Komár. Nakoľko s obsahom článku sa nestotožňujeme, VV ObFZ dáva nasledujúce stanovisko.

         V úvode článku sa hovorí o kríze na Oblastnom futbalovom zväze. Nevieme však o akej kríze autor článku rozpráva. VV ako aj jednotlivé odborné komisie normálne pracujú a súťaže prebiehajú podľa rozpisu súťaží. Ukončili sme jesennú časť a podľa vyžrebovania už aj prvé jarné kolo a pripravené je predohrať aj druhé jarné kolo. Pripravuje sa športová akcia 14. ročník Vyhlásenia jedenástky roka ObFZ, halové turnaje, turnaj rozhodcov a seminár R a DZ.

         Na zasadnutí VV dňa 12.10.2015 Peter Mriglot oznámil, že odstupuje z postu predsedu zväzu, čo následne potvrdil aj písomne doručením listu adresovaného Konferencii ObFZ Prešov, že sa vzdáva funkcie podľa čl. 30, bod 6, písmena a) Stanov ObFZ Prešov. VV nemá problém aby sa k dôvodom odstúpenia z postu predsedu zväzu vyjadril aj pán Peter Mriglot a následne by sa VV k tomu vyjadril.

         V článku pán Komár opisuje rozdielnu doplňujúcu voľbu do VV. Vo svojom stanovisku uvádza nejasnosť volieb za okres Sabinov a okres Prešov. Pri doplňujúcej voľbe dňa 27.5.2013 sa použili staré stanovy a v nich sa nikde nehovorí o spôsobe volieb. Avšak v čl. 18 Rokovanie Rady v bode 3 sa hovorí: O spôsobe hlasovania rozhodne Rada. Na zasadnutí Rada rozhodla o spôsobe hlasovania t.j. hlasovať budú všetci členovia Rady k čomu nikto nenamietal. Podľa nových stanov, ktoré boli zaregistrované na Ministerstve vnútra dňa 20.9.2013 sa už konkrétne píše o spôsobe hlasovania t.j. Prešov ako aj Sabinov volia samostatne. Z tohto dôvodu na poslednom zasadnutí riadnej konferencie volili na uvoľnené miesto vo VV za okres Sabinov samostatne členovia konferencie za Sabinov. Nové stanovy ObFZ si poverený predseda, VV a ani sekretár nevymysleli podľa seba ako to uvádza pán Komár. Nové stanovy museli byť spracované podľa Stanov SFZ a VsFZ ale len niektoré články mohli byť prispôsobené našim špecifikám. Takto museli postupovať všetky Oblastné futbalové zväzy na Slovensku. Tieto stanovy boli pred schválením na stránke ObFZ a každý sa mohol vyjadriť a pripomienkovať ich. Konečnú verziu nakoniec udobril aj SFZ. Z tohto dôvodu môžeme len konštatovať, že platné stanovy zo strany pána Komára neboli dôkladne naštudované.

         Zasadnutie riadnej konferencie na 23.10.2015 s programom, kde sa mal okrem iného voliť aj nový predseda nezvolal poverený predseda, ale celý VV na základe platných stanov. VV navrhol na uvoľnený post ako kandidáta Miroslava Benka. Výsledky volieb vyhlasovala Volebná komisia a nie poverený predseda. To že boli predčasné ukončené a za predsedu bol vyhlásený pán Laskovský je pravda. Voľby dopadli takto: 10 za Laskovského, 8 za Benka a 2 hlasovacie lístky boli neplatné. Malo nasledovať druhé kolo. V stanovách aj vo volebnom poriadku sa píše o nadpolovičnej väčšine t.j. z počtu delegátov čo znamená, že mal mať najmenej 11 hlasov na zvolenie a nie z počtu platných hlasov. Chyba sa stala a treba ju napraviť. Čaká sa na oficiálne vyjadrenie volebnej komisie, vyjadrenie revíznej komisie a stanoviska nadriadeného orgánu. Následne sa stanoví ďalší postup. Na zasadnutí konferencie pán Komár nebol, tak nevieme prečo prekrúca fakty a skutočnosti.

            V článku pán Komár opisuje, že poverený predseda bol stále len kritikom.

Že bol kritikom je pravda, ale hlavne kritikom postupov ŠTK, ktorú viedol v tom čase pán Komár. Jeho povýšenecké správanie voči FK, neustále udeľovanie pokút za banálne veci a viackrát neodborné rozhodnutia ŠTK viedli FK k sťažnostiam na jeho adresu. Členovia VV (okrem predsedu Mriglota) ho niekoľkokrát na zasadnutí VV žiadali, aby riešili žiadosti v prospech klubov a nie robiť im prekážky ako sa to nedá urobiť. Rozhodnúť o uvoľnení uzatvoreného štadióna bez toho, aby sa tam niekto išiel pozrieť či boli odstránené nedostatky je na zamyslenie. Jedným z jeho nepochopiteľných žiadostí bolo aj to, že chcel zatvoriť sekretariát počas zasadnutia ŠTK. Počas celej existencie zväzu mali funkcionári FK dvere otvorené a vždy bola stránka vybavená. Nebol nikdy žiaden problém či už bol predseda Čelovský, alebo teraz Lacko. Veď keď príde funkcionár z hociktorého klubu na zväz tak ho predsa nepošleme domov, aby prišiel inokedy. To mu samozrejme VV neschválil. Chceme pripomenúť pánovi Komárovi, že nemal vôbec záujem o vytvorenie súťaže mladších žiakov a kde sa dalo tam len kládol prekážky. Takže brzdou v tomto prípade určite nebol poverený predseda, ktorý naopak vytvorenie súťaže mladších žiakov podporil. A práve za jeho pôsobenia sa v našich súťažiach zaviedol ISSF a tak sme patrili medzi prvé zväzy na Slovensku. Takže svoje „ihrisko“ si vytváral práve pán Komár na čo aj doplatil, keď ho VV odvolal.  Nakoľko sa pán Komár stále cíti, že ešte jeho čas príde, tak podal odvolanie. Jeho odvolanie prišlo v čase, keď predsedom zväzu bol ešte Peter Mriglot.

K argumentom k ďalšiemu členovi VV ktorého v článku opisuje pán Komár uvádzame, že o jeho probléme sme sa dozvedeli na zasadnutí VV dňa 10.8.2015, kedy bol na zasadnutí predložený list od anonymného adresáta opisujúci menovaného. Na tomto zasadnutí sa predseda tváril, že o ničom nevie a že je to pre neho novinka.Týmto dňom členovi VV podľa stanov ObFZ čl.30 odsek 6, písmeno e) zanikol mandát. K tomu by sme ešte uviedli, že predseda ObFZ pán Mriglot dňa 6.7.2015 komunikoval emailom s legislatívno-právnym oddelením SFZ od ktorého si vyžiadal odborné stanovisko. Pritom členovia VV o tomto jeho kroku neboli informovaní a podľa čl. 47 stanov Právomoci predsedu odst. 5 je jasne uvedené, že predseda je povinný vopred prerokovať svoje rozhodnutia o zásadných otázkach vo výkonnom výbore. Menovaný člen VV o svojom probléme mal informovať VV v apríli 2014, kedy sa to stalo. Čiže nie je pravda, že to bolo pred dvoma rokmi ako uvádza pán Komár.

         K vyjadreniam pána Komára k členovi VV pána Onofreja uvádzame, že nie je pravda, že pán Onofrej mal ambície stať sa predsedom ObFZ, ale opak je pravdou, že práve pán Komár v roku 2002 kandidoval na post predsedu ObFZ, kde vo voľbách neuspel. K ďalšiemu obsahu je ťažké sa vyjadriť nakoľko píše nejasné a nekonkrétne argumenty, ktoré pre nás nemajú zmysel a sú v hádankách.        Toho času pán Onofrej zastupuje klub ŠaZZ Trnkov. Na zasadnutiach VV pán Onofrej vždy podporil návrhy, ktoré boli v prospech klubov a ObFZ, ale taktiež nesúhlasil s niektorými návrhmi bývalého predsedu ŠTK pána Komára, ktoré boli mierené proti klubom.

K argumentu pána Komára, že s kandidátmi na predsedu ObFZ Prešov pánom Benkom a pánom Laskovským hrajú špinavú hru ľudia, ktorí by mali mať stanovy v malíčku uvádzame, že podľa čl. 8 odsek 6 výklad stanov alebo iného predpisu ObFZ podáva VV. Aj napriek tomu došlo k neúmyselnej chybe pri doplňujúcej voľbe predsedu ObFZ dňa 23.10.2015 a predčasnému vyhláseniu víťaza volieb po prvom kole a v dannom momente neuvedomeniu si výkladu stanov členmi VV ObFZ, členmi volebnej komisie, predsedu revíznej komisie, členov riadnej konferencie a ani samých kandidátov na predsedu ObFZ Prešov. Za túto chybu sa ospravedlňujeme a po zaujatí stanoviska volebnou komisiou, revíznou komisiou a nadriadeného orgánu bude stanovený ďalší postup, aby bolo prijaté rozhodnutie v súlade so Stanovami ObFZ Prešov a platnou legislatívou.

 

Vyjadrenie pána Komára, že v kluboch pracujú jednoduchí ľudia popri zamestnaní, uvádzame, že členovia VV ObFZ taktiež vykonávajú činnosť v tomto orgáne popri zamestnaní, bez nároku na odmenu, kde je to pre nich funkcionárska práca naviac, lebo aj oni sú zastupcami FK, kde sa tiež boria s finančnými a existenčnými problémami, aby futbal v týchto kluboch fungoval, ale aj napriek tomu sa snažia vykonávať svoju prácu podľa najlepšieho svedomia a vedomia preto, že vo voľbách dostali mandát od jednotlivých zástupcov klubov.

ObFZ má svoje zastúpenie aj vo vyšších futbalových štruktúrach, keď Marián Ružbarský je členom VV SFZ a zároveň predsedom KR SFZ, Jozef Križalkovič je podpredsedom VsFZ Košice, Miroslav Jurášek je podpredsedom KR VsFZ. Máme zastúpenie v ďalších odborných komisiách VsFZ ako KR, ŠTK, DK a ReK. V súťažiach SFZ máme na nominačných listinách 4 rozhodcov a 4 delegátov. Z toho rozhodca Miroslav Benko a delegát Marián Ružbarský sú na listine UEFA. Na nominačných listinách VsFZ máme 42 rozhodcov (v 3.lige 8 R, v 4.lige 7 R a v 5.lige 27 R) a 12 delegátov (v 3.lige 3 DZ, v 4.lige 3 DZ a v 5.lige 6 DZ). V súťažiach ObFZ máme 79 R a 14 DZ.

 Hlavným dôvodom nášho stanoviska bolo podať verejnosti pravdivé skutočnosti, ktoré boli v článku pána Komára z nášho pohľadu opísané nepravdivo. Sme presvedčení, že zväz riadne funguje aj napriek tomu, že nastal problém pri doplňujúcej voľbe predsedu ObFZ, bude tento problém v najbližšom čase vyriešený v súlade so stanovami ObFZ a potvrdíme futbalovej verejnosti, že značka ObFZ má naďalej svoju kvalitu.

 

Členovia VV: Pavol Šuhaj, Rudolf Hudák, Ján Onofrej

Sekretár: Martin Klovanič

Vyjadrenie VV ObFZ Prešov k druhému článku Ing. Jozefa Komára uverejnenom v Prešovskom Večerníku dňa 18.11.2015

 

            Dňa 18.11.2015 uverejnil Prešovský Večerník ďalší z článkov od Ing. Jozefa Komára. Nakoľko sa s obsahom článku opäť nestotožňujeme, VV ObFZ dáva nasledujúce stanovisko.

            V článku Ing. Komár úvádza, že odpoveď VV bola rýdzo útočná a jeho meno sa v ňom spomína 17x. Stanovisko VV v žiadnom prípade nebolo útočné len sa odpovedalo na tvrdenia, ktoré sa v článku nepravdivo opisujú. Práve články Ing. Komára boli až prekvapivo útočné, klamlivé a zavádzajúce! Článkami len potvrdil slová ľudí, ktorí nás vystrihali pred ním, keď sa stal predsedom ŠTK, že veď vy ešte uvidíte aké budete mať s ním problémy. A ich slová sa na 100 % potvrdili! Problémy s ním máme!  A prečo sme ho toľko krát spomínali? A koho sme mali v odpovedi spomínať? Veď práve on je podpísaný pod článkami. Či ich písal ešte niekto s ním?

             V článku Ing. Komár napísal, že za priebeh volieb a za ich organizáciu v zmysle stanov je zodpovedný VV a až potom volebná komisia. V stanovách ObFZ v čl. 49 Volebná komisa odst.1 sa píše: „Volebná komisia pripravuje a organizuje voľby orgánov ObFZ a členov orgánov ObFZ, ktorých podľa týchto stanov volí konferencia, kontroluje priebeh týchto volieb a vyhlasuje ich výsledky“. Takže nie je pravda čo bolo v článku uvedené.

            Ing. Komár si kladie otázku, kto navrhol p.Onofreja pri voľbách v roku 2013? A za aký je klub? ObFZ je len rád, ak vznikne nový futbalový klub (ako napr. v roku 2012 v Trnkove) v čase, keď zvyšných finančných prostriedkov je v obciach naozaj málo a preto musia pomáhať sponzori, rodičia a pod. Pán Onofrej je predsedom FK ŠaZZ Trnkov a v tom čase bol predsa členom Rady ObFZ a práve z členov Rady vzišla iniciatíva, aby sa stal členom VV na uvoľnené miesto čo aj členovia Rady pri hlasovaní potvrdili. Ak si pán Ing. Komár kladie otázku koho zastupoval pán Onofrej tak prečo si nepoložil aj on otázku: Aký FK zastupoval doteraz on?

            Opakujeme, to že bývalý člen VV mal problém vedel z VV iba vtedajší predseda zväzu a Ing. Komár čo pred ostatnými zatajili. V komisii ŠTK aj keď mali viacerí iný názor na nejaký problém platilo, že bude tak ako povie predseda ŠTK.  Bolo nepochopiteľné, že keď sa napr. dva kluby dohodli, že chcú hrať v pôvodnom vyžrebovanom termíne, ktorý im vyhovoval t.j. v sobotu /Biela sobota/ tak im to Ing. Komár neumožnil lebo je cirkevný sviatok ale rozhodol, že môžu hrať vo štvrtok alebo v piatok. Ale veď predsa aj toto sú sviatky. Vo štvrtok je /Zelený štvrtok/ a v piatok je /Veľký piatok/. Opäť jeho tvrdenia sú zavádzajúce.

            Pán Ing. Komár v článku nehovorí pravdu, keď tvrdí, že pred tým ako uvoľnil štadión FK Inter Ostrovany sa bol naňho pozrieť a doložil fotodokumentáciu. Doložil ju ale až potom, keď nastal problém a keď nevycestovalo družstvo žiakov Dubovice. Prečo potom chcel od rozhodcov stretnutia, aby podali informácie či sú nedostatky odstránené alebo nie? No preto lebo tam nebol. V článku je uvedené, že voči klubom vystupoval slušne a úctivo. Urobte si názor na výrok Ing. Komára na zasadnutí Výkonného výboru, keď sa riešili Ostrovany: „Mám rád cigánov a psov!“  Je to naozaj slušné a úctivé?

Sekretár zväzu v náplni práce má jasne stanovené okrem iného, že koordinuje činnosť komisií ObFZ. Na každom normálne fungujúcom zväze je počas zasadnutí odborných komisií prítomný aj sekretár. Sekretár zväzu má pružnú pracovnú dobu. Počas turnajov či už Fragaria, Umbro a pod. si normálne čerpá dovolenku, ale aj napriek tomu je vždy na telefóne k dispozícii klubom a keď bolo treba vždy odbehol na zväz a stránku vybavil k spokojnosti. Koľko nadčasov ma sekretár zväzu počas týždňa keď je tu často krát aj do 20.00 – 21.00 hod. ani nehovoríme. Opäť sú jeho tvrdenia zavádzajúce.

Voľba predsedu v roku 2002. V článku Ing. Komár píše, že on dostal 29 hlasov a druhý kandidát 31 hlasov a že vtedajšia Rada hlasovala dvakrát a ich druhé hlasy išli pre protikandidáta. Klamstvo! Každý kto rozumie voľbám a kto sa zúčastnil konferencie vie, že jedna osoba môže hlasovať len raz. Jedno meno jeden hlas! Takže výsledky volieb boli nasledujúce: Ing. Komár dostal 29 hlasov a druhý protikandiát získal 67 hlasov. Podklady z konferencie sú na zväze.

Ohľadom miniligy sa v článku uvádza, že niekoľkokrát boli FK cez úradnú správu vyzvané aby prejavili záujem o vznik takejto súťaže. Pravda je však taká, že cez úradnú správu nič také nebolo zverejnené. Diskutovalo sa o tom len na Aktíve ŠTK, resp. na Rade, kde s tým vystúpili FK, ktoré mali problém s nedostatkom žiakov. Prihlášky do súťaže, kde boli aj okrem iných družstiev prihlásené aj družstvá mladších žiakov boli na sekretariáte to je pravda, ale o počte prihlásených mal vedieť aj predseda ŠTK ak chcel. Každý funkcionár klubu predsa vie, že na prihláške (jeden papier) klub vypíše všetky kategórie, ktoré prihlasuje do súťaže. Takže pán predseda ŠTK si mal urobiť zoznam prihlásených družstiev nielen u dospelých, dorastencov a žiakov ale aj mladších žiakov! Veď predsa mladší žiaci neboli na inom tlačive!

Ing. Komár v článku úvádza, že 80 % v predchádzajúcom vyjadrení VV je nepravdivých. Pravdu mal len v jednom, že on pokuty nedával. Poznáme to „Ja nič ja muzikant“ čiže „Ja nič to DK“. Ale DK dávala pokuty na základe návrhu ŠTK. Koľkokrát predseda DK žiadal predsedu ŠTK, aby už s týmito nezmyselnými podnetmi pre DK prestal to sa už  nezmieňuje. VV trvá na všetkom čo bolo napísané v predchádzajúcom stanovisku a články Ing. Komára sa nezakladajú na pravde a sú účelovo zavádzajúce. Každý funkcionár FK má na zväze dvere otvorené a môže sa pozrieť či už do zápisníc z VV, účtovníctva resp. iných dokumentov. Ambície pána Ing. Komára by skôr mali smerovať k obnoveniu zašlej slávy klubu v jeho rodnej obci Radatice a nie túžbou po funkciách na ObFZ. Všetci členovia VV sú buď predsedovia klubov, resp. sú tam tajomníci na rozdiel od Vás pán Ing. Komár. Je pravdou, že aj Vy máte skúsenosti s prácou v klube, ale všetci vieme ako to v Radaticiach dopadlo a nehovoriac, že Vaše meno v klube nechce nikto ani počuť. To že ste boli odvolaný z postu predsedu ŠTK pre Vás nie je nič vynimočné, veď predsa s odvolávaním máte skúsenosti aj na obecnom úrade v Radaticiach, kde ste boli pred cca 3 rokmi odvolaný aj z postu zástupcu starostu pre Vaše praktiky. Skúšali ste sa presadiť aj v politike, kde to však tiež nevyšlo. Poprosíme Vás nechajte ľudí na zväze na pokoji a venujte sa radšej svojmu pracovnému biznisu, kde ste doma. Na Vaše prípadné ďalšie články, v ktorých je aj tak len samé klamstvo už VV reagovať nebude.

 

Členovia VV: Pavol Šuhaj, Rudolf Hudák, Ján Onofrej, Peter Dugas

Sekretár: Martin Klovanič

PRIPRAVIL: ATTILA MIKLOŠKO


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/