Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

Transparency International: Dôkaz korupcie v Corgoň lige?

03.01.2013 23:48

Transparency International: Dôkaz korupcie v Corgoň lige?

včera | 15:24 BRATISLAVA - Slovenský futbal praje domácim tímom. Vyplýva to z výsledkov štúdie Transparency International zo sezón 2006/2007 až 2011/2012 najvyššej slovenskej súťaže.

 

Červené karty vraj u nás dostávajú najmä hostia
Minulý rok podľa spomenutého materiálu dostali v Corgoň lige hostia 72 percent zo všetkých udelených kariet a až 70 % pokutových kopov bolo premenených proti nim. V ostatných ligách bol priemer 62 až 64%. Slovensko je na čele rebríčka poradia líg podľa podielu zápasov, v ktorých domáci zvíťazia či aspoň hrajú nerozhodne (dlhodobo je takých 76 percent stretnutí, pozn.). 
 
Tri zo štyroch premenených jedenástok po 80. minúte v zápase skončí v sieti hostí, kým v "západných" ligách je to 64 percent. Pri nízkom počte gólov chyba rozhodcu môže ľahšie rozhodnúť o výsledku. Podklady pre štúdiu čerpala Transparency zo stránky eurofotbal.cz.
 
"Je veľmi málo zainteresovaných, ktorí sú ochotní o korupcii vo futbale rozprávať - vo svete aj na Slovensku. Rozhodli sme sa pozrieť na to cez údaje, ktoré sú dostupné: aké sú výsledky a ako rozhodujú naši rozhodcovia v porovnaní s inými ligami," skonštatoval šéf Transparency v SR Gabriel Šipoš
 
V porovnaní európskych futbalových súťaží vyšlo, že v Corgoň lige vážne verdikty (červené karty, penalty) arbitrov idú častejšie v prospech domácich. Rozhodcovia údajne tiež pískajú v prospech Slovana a Žiliny častejšie ako je to pri veľkých európskych kluboch, napríklad FC Barcelona či Juventuse Turín. 
 
"Takéto veľké porovnanie samozrejme nepoukáže na konkrétnu korupciu v zápase, každý duel je špecifický. Ukazujú sa však trendy, ktoré podľa nás poukazujú na zvýšenú rizikovosť slovenskej ligy," poznamenal ďalej G. Šipoš a doplnil: "Sú to len indície, ktoré by si zaslúžili zvýšenú kontrolu práce rozhodcov, aby bola liga atraktívnejšia a dôveryhodnejšia." 
 
Ján Kováčik
Prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika neprekvapila spomenutá analýza. "Tieto štatistiky vnímam a dostávali sa ku mne pravidelne. Je to fakt, k tomu sa dosť ťažko vyjadruje, lebo by sme museli posudzovať každú situáciu, či bola oprávnená alebo nie," cituje sme.sk slová prvého muža slovenského futbalu, ktorý vie, že v práci arbitrov sú rezervy: "Vidíme, koľko robia chýb, akých chýb sa dopúšťajú. Tam máme veľké rezervy. Budeme sa zaoberať aj posilnením nezávislosti." 
 
Šéf komisie rozhodcov SFZ Dušan Krchňák tvrdí, že materiál je veľmi rozsiahly a bude potrebné si ho detailne preštudovať. "Na to, aby som mohol dať serióznu odpoveď, je potrebná analýza - porovnanie s našimi údajmi a závermi," uviedol D. Krchňák. 
 
Karol Belaník
Zo správy Transparency najhoršie z porovnania vychádzajú majstri SR z ostatných sezón ŠK Slovan Bratislava a MŠK Žilina. Športový manažér spod Dubňa Karol Belaník v tejto súvislosti uviedol, že práve spomenuté dva kluby majú v slovenskej ligovej súťaži najkvalitnejšie mužstvá, hrajú ofenzívne, kombinačne a od toho sa všetko odvíja. "Súperi prichádzajú na štadióny najmä brániť a neinkasovať, čo má za následok častejšie fauly proti domácim klubom a z toho prameniace častejšie pokutové kopy a červené karty. Bohužiaľ, vypracovaná štúdia neberie do úvahy napríklad pokutové kopy v prospech domácich, ktoré nemali zásadný vplyv na priebeh a výsledok zápasu," skonštatoval K. Belaník, ktorého tiež neprekvapila analýza. 
 
V jednom z predmetných údajov sa uvádza, že v prospech Žiliny v domácich zápasoch rozhodcovia odpískali viac pokutových kopov. Skúsený funkcionár MŠK tvrdí, že väčšina z nich nebola pre výsledok rozhodujúca. "Od sezóny 2006/2007 až v 21 z 30 prípadov vyhrala Žilina o dva a viac gólov, pričom najmä v ročníkoch 2006/2007 a 2007/2008 hráči MŠK Žilina dominovali a neraz sa stretnutia skončili rozdielom triedy. Celkovo však táto štatistika nesvedčí o tom, že rozhodcovia pískali v prospech Žiliny," poznamenal K. Belaník, ktorý pripustil, že zmeny sú potrebné. Podľa jeho názoru by sa však kluby nemali vyjadrovať k výkonom rozhodcov: "Toto je v kompetencii príslušných orgánov Slovenského futbalového zväzu." 
 
Predseda komisie rozhodcov SFZ Dušan Krchňák poukázal na to, že nie všetky údaje sú správne. "Našli sme tam nepresnosti. Trebárs Žilina podľa štúdie nemala vylúčeného hráča, čo je nezmysel."

webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/