Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

SILVESTROVSKÉ ČREPINKY

30.12.2014 15:57

S príchodom Nového roku 2015 prichádzam s niektorými úsmevnými futbalovými príbehmi, ktoré sa udiali počas roku 2014, majú úzku spojitosť s našim klubom a vyvolali vo mne prinajmenšom márnotratné počudovanie, poniektoré ma nevýslovne prekvapili a zopár z nich vo mne vyvolá dôvod na aspoň polovičné pousmiatie.

Zoznam som pripravil z príležitosti osláv SILVESTRA (latinský pôvod - lesný muž). Na Slovensku má meniny 31.decembra., pretože 31.12. roku 335 n.l. zomrel pápež SILVESTER I..

SILVESTER prijal krst ako mladík a v čase prenasledovania kresťanov za cisára Diocleciána sa ukrýval v lesoch na Monte Sorac neďaleko Ríma. Odtiaľ podľa legendy pochádza aj meno, ktoré si zvolil po svojom zvolení za rímskeho biskupa. Silvester pochádza z latinského slova silva, znamenajúceho les, ktoré označuje aj obyvateľov lesa.

Pamiatku svätého Silvestra uctieva cirkev 31. decembra. Dátum jeho sviatku má ale aj symbolický význam. Tak ako 31. decembra sa končí jeden rok nádejou a očakávame príchod nového, tak aj pontifikát Silvestra I. označuje koniec éry prenasledovanie kresťanov a začína zlatý vek cirkvi.

Silvester je jedným z prvých uctievaných svätých a jeho kult sa rozšíril do celej Európy. Stal sa patrónom domáceho rastlinstva a dobrej úrody.

V rýchlosti ma napadlo uviesť zatiaľ týchto dvadsať zaujímavých futbalových vecičiek z roku 2014. Žiadam zainteresovaných v jednotlivých príbehoch, aby brali tieto moje silvestrovské vety už iba ako všeobecnú recesiu...

Futbalový život pokračuje... aj preto veľa príjemných emócií v priateľskom duchu, veľa úspechov a zdravia želám z úprimného srdca nielen v Novom roku 2015, všetkým ľuďom dobrej vôle a milovníkom futbalu zvlášť...

Rebríček som zostavil podľa výšky adrenalínu, ktorou tá ktorá záležitosť zasiahla môj nervový systéme. Na jeho vrchole je posledná uvedená udalosť  pod číslom jedna.

ROK 2014

21.miesto

Mužstvo dospelých stratilo v domácom prostredí na jeseň 2014 sedem bodov, celkovo v štrnástich stretnutiach šetstnásť, napriek tomu je po jesennej časti súťažného ročníka 2014/15 na 1.mieste tabuľky V.ligy šarišskej.

20.miesto

Záznávaný michaľanský mladík Jozef Vasiľ dostal v družstve dorastu opäť futbalovú šancu. Odmenil sa trénerom a fanúšikom bojovnými výkonmi na hranici jeho momentálnych schopností a strelil aj niekoľko gólov. Vrcholom jeho snaženia mohli byť exportné nožničky tesne pred koncom v remízovom zápase v Čirči, keď lopta opečiatkovala iba spojnicu šibenice domácej bránky a tak nepriniesli víťazstvo a tretie jesenné miesto v tabuľke pre náš dorast, ale aj tak stáli zato.

19.miesto

Po vcelku úspešnom trénerskom debute trénera družstva dorastu Ľubomíra Kočíka, ktorý našich chlapcov doviedol k piatemu miestu po jesennej časti III.ligy šarišskej dorastu s iba jednobodovou stratou na tretiu priečku tabuľky, v celku z nepochopiteľných príčin aj po osobných intervenciách dorastencov aby zostal pri tíme,  dal prednosť trénovaniu v Žehni.

18.miesto

Nevýrazný futbalista, ktorý sa ešte aj dorasteneckom veku iba zoznamoval so základnou abecedou futbalu Richard Dufalo sa zapísal na jar už do streleckej listiny III.ligy dorastu a na jeseň sa prezentoval spoľahlivými výkonmi, tešil divákov skvelými prihrávkami a jeho nenapodobiteľnou zasekávačkou spojenou s neopakovateľnou pätičkou.

17.miesto

V prípravnom stretnutí  so Žehňou pred začiatkom jarnej časti uplynulého súťažného ročníka došlo v nervóznej atmosfére k miernemu fyzickému aj slovnému napadnutiu nášho trénera Ľubomíra Puháka jeho niekdajším zverencom a aj súčasným dobrým priateľom Slavomírom Lukáčom.

16.miesto

V závere jarnej časti III.ligy šarišskej dorastu k nám pricestoval kolektív Kapušan so siedmimi hráčmi, ale stretnutie statočne vo veľkej horúčave dohral aj napriek štrnástim inkasovaným gólom, pričom sa dostal paradoxne aj k realizácii pokutového kopu, ale ten nepremenil.

15.miesto

Pri stretnutí s Uzovcami realizačný tím hostí zle spracoval zápasovú súpisku. V posledných minútach stretnutia pripravoval na striedanie do hry hráča, ktorý podľa čísla na drese, zápisu o stretnutí aj mechanickej tabule na striedanie hráčov, fakticky v hre už bol. Po mojom upozornení neposlali na striedanie do hry už pripraveného hráča, ale iného striedajúceho futbalistu,  no ten napriek tomu vošiel na trávnik s tým istým číslom hráča, ktorý už v hre bol. Po stretnutí asistent rozhodcu zápis v záujme správnosti upravil.

14.miesto

Úspešný trénersky debut v jarnej časti súťažného ročníka 2013/14 na horúcej pôde v Čirči si musel Ľubomír Kočík vychutnať iba z tribúny. Už v 5.minúte ho rozhodca vykázal z lavičky za nemiestnu reakciu na jeho výrok. Komunikácia medzi realizačným tímom prebiehala mobilom a napokon po výbornom kolektívnom výkone sme sa tešili z cenného víťazstva 3:2.

13.miesto

V prípravnom stretnutí s Ražňanami pred týmto súťažnom ročníkom sa dostal počas hry do slovného konfliktu tréner Ražňan a našich žiakov Michal Marcinko s hráčom dospelých Jakubom Harčárom, ktorý po odchode na prestávku vyústil pod tribúnou až do jemného  fyzicky - dotykového extempore.

12.miesto

Dorastenecké družstvo pricestovalo do Chminianskej Novej Vsi na dohrávaný stredajší zápas bez registračných preukazov. Z tých hráčov, ktorí sa hlavnému rozhodcovi legitimovali postavil náš tréner desaťčlenný tím. Ten v oslabení neodolal kompletnému družstvu domácich, ktoré využilo stredu aj k nominácii svojich najlepších hráčov dorastu, ktorí už pravidelne nastupujú na nedeľňajšie duely za mužstvo dospelých.

11.miesto

Na dôležité stretnutie jarnej časti súťažného ročníka 2013/14 do Gerlachove sme cestovali bez náhradného brankára. Po faule v šestnástke bol vylúčený Jakub Harčár. Pri jednom so zákrokou narazil hlavou do tyčky brankár Tomáš Vaško tak nešťastne, že si rozrazil hlavu a jeho ošetrovanie trvalo približne 20 minút. Za rečnenie bol v druhom polčase  náš brankár dokonca aj vylúčený. Do brány sa postavil útočník Ľubomír Kočík, stav sme napriek tomu vyrovnali na 1:1 a nakoniec sme o ôsmich hráčoch v poli mohli aj zvíťaziť. V závere sa po strete  v šestnástke s domácim obrancom ťažko na hlave zranil aj domáci brankár.  Čakalo sa na záchranku, po jeho ošetrení a vystriedaní sme ešte zahrávali jeden roh. Koniec tohto "krvavého" zápasu sa tak predlžil skoro o hodinu. Náš brankár navštívil pohotovosť až po príchode do Prešova a stálo ho to päť stehov.

10.miesto

V marcovom prípravnom stretnutí dorastu so Záhradným na tréningovom ihrisku na začiatku druhej časti hry zasiahol náš brankár Dávid Čirč pri vybehnutí v šestnástke záložníka hostí Radoslava Gajdoša tak nešťastne, že bolo nutné okamžite zavolať záchrannú službu. Statočný Radoslav s otvorenou zlomeninou nohy sa ešte pred odvozom do nemocnice nezabudol opýtať, či jeho strela skončila v sieti. Zápas sa už nedohral.

9.miesto

Bojovným výkom sme doviedli jednogólový náskok v stretnutí v Gaboltove až do poslednej 90.minúty hracieho času. Rozhodcovia však záver naťahovali a skutočne už zrejme posledný center domácich z polovice ihriska v 97.minúte padol v šestnástke na hlavu domáceho hráča, ale aj za chrbát bezmocného Tomáša Vaška a dva vydreté body boli fuč.

8.miesto

V 91.minúte domáceho stretnutia s Demjatou nevedel útočník hostí čo s loptou a tak vystrelil asi z 30-tich metrov. Lopta zaplachtila pod brvno prekvapeného Alexandra Kaščáka, skončila za jeho chrbtom v sieti a tak  po jasnom vedení 2:0 sme zbytočne prišli o dva dôležité body.

7.miesto

Po nevydarenom domácom stretnutí s Uzovcami prezident klubu vyradil z kádra dvoch hráčov Matúša Mihoka a Miroslava Prusáka, ktorí svojimi výkonmi presviedčali viac fanúšikov prvoligového futsalového FK Prešov, ako realizačný tím veľkého futbalu v Šarišských Michaľanoch.

6.miesto

V stretnutí proti Gerlachovu bol náš hlavný tréner Ľubomír Puhák za miernu slovnú urážku rozhodcu vykázaný na tribúnu. Po intervencii neznámej osoby, ktorá sa v telefóne predstavila ako funkcionár Šarišských Michaľan a žiadosti aby mu bol udelený za tento priestupok finančný trest bolo aj tak rozhodnuté. Ako právoplatný štatutár klubu som po týchto prekvapujúcich informáciách žiadal podľa právoplatných noriem VsFZ elektronickou poštou v systéme ISSF pre trénera zákaz trénerskej činnosti a zrušenie finančného trestu. Napriek tomu mu bol finančný odobrený, aj keď som trénera v priebehu riešenia odvolania radšej dva zápasy na lavičku nepustil, rozhodnutie sa už nezmenilo.

5.miesto

Naše žiacke družstvo napriek oznámeniu fintickým funkcionárom, že pre poruchu autobusu a neprejazdnosť cesty bude na majstrovský futbalový zápas meškať, ho nakoniec prehralo kontumačne 3:0. Hodinu pred úradným hracím časom boli už na ihrisku štyria naši futbalisti s otcom jedného z nich. Stretnutie sa po príchode našej už kompletnej zostavy a po dohode oboch trénerov odohralo a naši žiaci v ňom vyhrali 5:0. Po zápase podali funkcionári Fintíc protest a rozhodnutím ŠTK ObFZ Prešov získali tri body za víťazstvo zo zeleného stola Fintice.

4.miesto

Po stretnutí v Beloveži sme žiadali Komisiu rozhodcov VsFZ aby prehodnotila na videozázname priebeh majstrovského futbalového stretnutia Beloveža - Šarišské Michaľany v jesennej časti V.ligy šarišskej. Ani po troch výzvach videozáznam klubom z Beloveže na rozhodcovskú komisiu dodaný nebol. Beloveža bola za porušenie disciplinárneho poriadku nakoniec potrestaná pokutou 168E, pričom pre porovnanie najnižšia možná pokuta za nedodanie videozáznamu v ObFZ Prešov je udelená v minimálnej výške 350E a to aj v najnižšej oblastnej III.triede.

3.miesto

Poľovačka rozhodcu Vasilenka v Beloveži na autora troch gólov v predchádzajúcom stretnutí proti Záhradnému Stanislavovi Kráľovi bola úspešná. Pri prvej otázke smerom k hlavnému arbitrovi "čo pískaš", dostal žltú a po snahe o prienik do šestnástky a faule na neho, už v 27.minúte druhú žltú a v zápätí červenú kartu. Asistent rozhodcu Jevín držal zástavku nad hlavou temer celé stretnutie už v čase, keď sa naša obranná formácia ešte len odhodlávala rozohrať loptu na polovicu súpera. Po stretnutí rozhodcovia hľadali dôvod vylúčenia nášho útočníka približne 40 minút, až potom sme sa z belovežského areálu s úplne vyplneným zápisom o stretnutí úspešne odobrali. Prehrali sme 0:1.

2.miesto

Po stretnutí ešte jarnej časti VI.ligy šarišskej 2013/14 v Šarišských Dravciach a našom víťazstve 2:0, bolo jasné že domáci tím s najväčšou pravdepodobnosťou túto súťaž minimálne na rok opustí. Hnev domácich fanúšikov pri odchode zo štadióna bol nešťastne nasmerovaný proti predsedovi nášho klubu Petrovi Dugasovi a jeho rodinným príslušníkom, manželke, dcére a synovi. Predseda prišiel pri ručnej naťahovačke s približne desiatkou domácich fans o zlatú retiazku a sviatočnú košeľu. Po viacnásobnom predvolaní na disciplinárnu komisiu a neúčasti zástupcov Šarišských Draviec, bola záležitosť asi po troch mesiacoch úspešne doriešená finančnou pokutou. Šarišské Dravce zo VI.ligy šarišskej vypadli.

1.miesto

Napriek víťazstvu v VI.lige šarišskej v súťažnom ročníku 2013/14 sme aj vďaka reorganizácii futbalových súťaží do vyššej súťaže nepostúpili a tak sme sa ocitli v tomto prebiehajúcom súťažnom ročníku 2014/15 v kvalitatívne rovnakej súťaži až na pár výnimiek s tými istými mužstvami ako v minulom súťažnom ročníku, iba s pozmeneným názvom súťaže a to V.liga šarišská.

Poznámka autora: pri všetkých uvedených udalostiach som bol osobne prítomný,

pripravil:Attila Mikloško


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/