Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

ZAMYSLENIE K POSTUPU - NEPOSTUPU PRI REORGANIZÁCIÍ SÚŤAŽÍ

23.12.2013 13:49

Reorganizácia súťaží v nasledujúcom súťažnom ročníku 2014/15 prinesie pre kluby z vyšších súťaží (terajšia IV.liga), menšiu pozitívnu zmenu, bohužiaľ pre náš klub pri jej súčasnom modele zverejnenom na stránke VsFZ, neprináša smerom dopredu absolútne žiadnu zmenu, skôr z úplne opačného súdka.

MODEL PO 17.kole resp. 15.kole - TU

Pri poslednom  informatívnom zverejnení na web stránke VsFZ, by v nasledujúcom ročníku pribudlo po avizovanom zrušení VI.líg, v prípade ak sa umiestníme v terajšej VI.lige šarišskej minimálne približne do desiateho miesta, pričom bude absolútne jedno či budeme v tabuľke prvý, alebo dokonca až desiaty napriek tomu budeme hrať v podstate tú istú súťaž, iba s iným poradovým číslom  čiže nie VI.ligu šarišskú, ale V.ligu šarišskú.

Z vyššej ligy čiže z V.ligy Sever by k nám spadol  akurát Kľušov a hrali by s našim mužstvom v V.lige šarišskej opäť tie isté šiestoligové tímy čiže: Záhradné, Beloveža, Malý Šariš, Malcov, Gaboltov, Dlhá Lúka, Uzovce, Gerlachov a Šarišské Dravce. Z okresu Prešov by k nám postúpila napríklad Demjata, z bardejovského momentálne Koprivnica a zo staroľubovnianskeho Čirč.

Čiže ako sami vidíte napriek všetkej úcte k všetkým našim súperom k nejakej markantnej zmene nedôjde skôr by som povedal, že divácka atraktivita tejto súťaže ešte viac upadne po vypadnutí Veľkého Šariša, Chmiňan a Župčan do regionálnej oblastnej súťaže. 

Môžem zodpovedne prehlásíť, že sme samozrejme o reorganizácii súťaží  v ročníku 2014/15 vedeli, no o nepostupe z prvého miesta v VI.lige šarišskej v žiadnom dokumente reč absolútne nebola. Argument predsedu ŠTK VsFZ Košice, ktorý mi adresoval v poslednom liste, pri mojich okamžitých invektívach po zverejnení už prvého modelu reorganizácie súťaží, že ked budeme prvý v VI.lige šarišskej tak postúpime do V.ligy  z prvého miesta a ostatné mužstvá budú podľa poradia k nám priradené, považujem za nevýslovne irelevantný a pôsobí nielen voči nášmu klubu ako obrovský výsmech.

Predchádzajúce jeho tvrdenia, že nemôžeme postúpiť o dva ligy vyššie sú tiež absolútne irelavantné, lebo sa nejedná o postup o žiadne dva ligy, pretože sa VI.liga ruší a je to logicky postup iba o jednu ligu vyššie a je to obyčajný, bežný, klasický spôsob akým sa z prvého miesta bežne postupuje. Takže žiaden posun o dva ligy nahor, ale obyčajný postup iba o jednu ligu, no pri tomto modele reorganizácie postupujeme do tej istej súťaže, to je logika ako vyšitá...

Samozrejme nehovoriac o dalších zbytočných celoročných nákladoch na chod klubu prakticky v tej istej súťaži, ktorý bude zaiste priritne zaujímať aj všetkých sponzorov, ktorý  jednoznačne zatiaľ držia futbal nad vodou, pretože obce ho z biedy nevytrhnú, ako aj nie nezanedbateľnému štartovného poplatku za účinkovanie v súťaží a mnoho dalších záležitostí súvisiacimi so štandardným chodom klubu....

Zaiste veľmi zaujímavou skutočnosťou je, že zakaždým v histórii futbalových súťaží prvý postupoval a posledný vypádaval, no ak budeme prvý po jarnej časti ročníka 2013/14 z prvého miesta postúpime v podstate do tej istej súťaže v ročníku 2014/15, iba sa rímska VI zmení na rímsku V, ved to je nelogické a dehonestujúce.

Za zmienku zaiste stojí aj motivácia hráčov a funkcionárov v kluboch, ktoré sa umiestnili na popredných tabuľkových priečkach po jesennej časti. Ked sa pozriem na tabuľku VI.ligy a jedenáste Chmiňany, ktoré su momentálne na prvej tkzv. nepostupovej priečke, ak by teoreticky vyhrali všetky jarné zápasy získali by z jedenástich kôl 33 bodov a mali by tak po ukončení ročníka 50 bodov. Z toho vyplýva že už teraz vieme v Šarišských Michaľanoch, že nám stači získať šesť víťazstiev a budeme mať 51 bodov o jeden bod viac ako Chmiňany a to nám bohate bude stačiť na tkzv. postup do V. ligy šarišskej vo zvyšných piatich zápasoch si môžeme po ihrisku pobehať. Nemusíme päť zápasov hrať  už vôbec o nič a aj tak sa presunieme do V.ligy.Nemusíme sa o nič už snažiť aj tak v V.lige účinkovať budeme. Dosť čudná forma súťaživosti a rešpektovania zdravých športových noriem a zásad. 

O modele reorganizácie boli vraj kluby informované a model bol schvalený Výkonným výborom v uznesení na zasadnutí Výkonného výboru VsFZ 1.7.2013.

Kto by z týchto pár viet textu vydedukoval čo nás vlastne pri reorganizávcii v ročníku 2014/15 čaká? Zabudlo sa jednoduchú formuláciu stačilo uviesť, že pri týchto posunoch sa z prvých miest nepostupuje, vidíte to tam uvedené? ja nie... a tak na aktíve by sme sa určite voči tomu boli ohradili...že sme sa nepýtali ako to vlastne bude s reorganizáciou vyzerať, koho? ved nikto k tomu nevedel nič konkrétne povedať, že vraj sa uvidí po skončení jesene ako to vlastne bude. No nevšedný výsledok reorganizácie sme sa dozvedeli  ešte pred skončením súťaže, dakujeme pekne, no nič horšie nás už postretnúť naozaj nemohlo...

Text Uznesenia:

Uznesenie VV VsFZ č.035/2013 
VV VsFZ schvaľuje spôsob postupov a zostupov pri reorganizácii súťaží dospelí SFZ a to : 
Zaradenie družstiev v našich súťažiach sa vykoná prostým posunom príslušného počtu družstiev na doplnenie stanovených súčasných počtov družstiev v súťažiach. Ostatní  zostávajú na svojom súčasnom stupni súťaže podľa príslušnosti. 
To je celé vysvetlenie, kde je zmienka o nepostupe z prvých miest?
 

UZNESENIE VV VsFZ č.6/2013 - TU

Sledujem celosvetové futbalové dianie už 47 rokov, ale s niečim podobným som sa v histórii tohto krásneho športu nestretol!!!

Človeka už fakt napadajú rôzne možné scenáre, prihlásiť mužstvo v nasledujúcom ročníku do Stredoslovenského futbalového zväzu, alebo na Zakarpatskú Ukrajinu, prípadne prihraničných poľských vojvodstiev pokarpatského, alebo malopoľského...

Samozrejme okrem slovenských chuťoviek vid prípad Skalka v novozámockom oblastnom futbalovom zväze - TU,

alebo 17 mužstiev v III.lige v ročníku 2011/12 - TU.

 text Attila Mikloško

Prinášam Vám stanovisko k vzniknutej situácii od predsedu FK Geča pána Martina Palenčára, uverejnené na stránke Futbal na východe,

pod týmto článkom si môžete prekliknúť na facebook VsFZ, kde sa o tejto téme tiež diskutuje...

Rád by som dal do pozornosti klubom a širokej verejnosti, kto o tom ešte nevie, že podľa informácií zo zväzu, či z rozpisu súťaže je vlastne nasledujúci ročník vo VsFZ, podľa mňa, neregulárny a vlastne bez motivácie, či bez fair play, bez športového ducha. Ide o postupy zo VI, V a IV. ligy.

Keďže v nasledujúcom ročníku je plánovaná reorganizácia, Výkonný výbor VsFZ rozhodol, že nám uzatvorí súťaže, aspoň smerom hore. Neviem, či sa kompetentní obávajú väčších zostupom, alebo... prečo, keď napr.vo Stredoslovenskom futbalovom zväze sú aj v nasledujúcom ročníku zaručené postupy z 1. miest, pričom u nás na východe, či skončíme prvý, či v niektorých sútažiach dokonca až na 10. mieste, je to v podstate jedno. Stále budeme hrať tu istú súťaž a to, že sa premenuje zo VI-tej na V-tu atď., je pre nás kluby, smiešne.

Víťazi VI.líg košicko - gemerskej, zemplínskej, vihorlatsko-dukelskej, šarišskej, či podtatranskej chcú postúpiť do IV. ligy Juh, resp. Sever a nie do V. ligy KG, Z, atď. To je čo za postup? Víťaz 5. ligy JUH a SEVER chce postúpiť do III. ligy východ, tak ako to bolo v uplynulom ročníku, nie do IV.líg Juh a Sever. Nás nezaujímajú čísla, či hráme VI, V, alebo IV. ligu, ale nás zaujíma územný postup. Ak vyhráme súťaž, či už je to terajšia VI. liga, či po novom V.liga, chceme postúpiť do súťaže Juh, alebo Sever. Nie znova do tej istej a hrať s tými istými mužstvami.
Preto touto cestou vyzývam všetky kluby, ktoré majú cieľ hrať vyššiu súťaž, ale nie len číselne, ale aj územne, aby sme sa spojili a tlačili na vedenie VsFZ, aby zmenili svoje rozhodnutie, pretože to je v ich kompetencii a môžu tak urobiť do začiatku jarnej časti, avšak spojme sa a pritlačme ich, aby tak urobili čo najskôr. Pretože futbal bez motivácie, aspoň nás v Geči nás ubíja. Verím, že viacero klubov to neteší a môžu aj kvôli tomu nastať postupné problémy.

Kto udrží hráčov, keď vopred vedia, že nemajú o čo hrať? A odpovede, že, ale veď postúpi viacero mužstiev sú smiešne. Kde postúpia zo VI-tej ligy KG? Do V. ligy, taktiež KG. Zo VI. ligy “Z” do V. ligy “Z”. Z V. ligy Juh do IV. ligy Juh?

Spojme sa pre futbal a ak treba, tak sa aj vzbúrme, my sme ochotní to potiahnuť aj na vyššie orgány, pretože spravodlivosť je prvoradá.
AUTOR: Martin Pálenčár, predseda FK Geča 73, tel.: 0905819430

BESIEDKA NA FACEBOOK VsFZ - TU

článok k reorganizácii - TU, ani zmienka o nepostupe z prvého miesta v VI.lige šarišskej atd.

pripravil: Attila Mikloško


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/