Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

FUTBALOVÁ REORGANIZÁCIA 2013/14

21.09.2013 19:41

Ako bude vyzerať reorganizácia v našom regióne???

 


 

Sezóna 2013/2014 bude špecifická, lebo po nej dôjde k reorganizácii súťaží. Fanúšikovia už vedia, že od budúceho ročníka nebude jedna II. liga, ale už dve – východ a zápas. Každá bude mať po 12 účastníkov.
 

Dve skupiny druhej najvyššej súťaže vytvoria vypadávajúci z Corgoň ligy, 2. až 11. družstvo z II. ligy, víťazi oboch skupín III. ligy (Západ, Východ), zaradené družstvá z oboch III. líg, ktoré doplnia počet účastníkov, podľa územnej príslušnosti a víťaz kvalifikačného stretnutia medzi posledným z II. ligy. 2013/2014 a posledným zaradeným družstvom z III. L, podľa územnej príslušnosti.

Zaradenie družstiev FK do skupín II. L súťažného ročníka 2014/2015 bude vykonané v súlade s geografickou hranicou medzi II. L Západ a II. L Východ, vedúcou cez mestá Čadca, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Zvolen, Krupina, ktorú schválil VV SFZ. Družstvá FK ležiacich od uvedenej hranice na západ, vrátane vymenovaných miest, budú v prípade postupu do II. ligy zaradené do skupiny Západ a všetky ostatné do skupiny Východ.

Súčasnými najvyššími regionálnymi súťažiami sú IV. ligy. Od budúceho ročníka už budú znovu III. ligami, ako to bolo pred časom. Do územne príslušnej skupiny III. ligy budú po ukončení súťažného ročníka 2013/2014 preradené družstvá, umiestnené v skupine Západ a Východ za futbalovými klubmi, ktoré doplnia počet FK v skupinách  II. ligy na 12 účastníkov.

“Podľa súčasnej demarkačnej čiary, ktorú schválil VV SFZ, by v novovytvorenej II. ligy východ zostalo zo súčasnej II. ligy šesť mužstiev - Prešov, Bardejov, Michalovce, Rimavská Sobota, Podbrezová, Liptovský Mikuláš. Tento poltucet doplní šesť tímov zo súčasnej III. ligy východ. Taktiež podľa demarkačnej čiary môže o týchto šesť miest zabojovať 13 tímov zo súčasnej 16-člennej III. ligy východ. Ďalšie tri tímy Martin, Žilina B a Kremnička už podľa tohto rozdelenia budú zaradené do skupiny západ,” začal vysvetľovanie šéf ŠTK VsFZ Štefan Olšavský (na snímke). Menší otáznik visí nad Kremničkou, ktorá je juhovýchodne od Banskej Bystrice, keďže je to však mestská časť tohto mesta mala by byť automaticky zaradená k západu. “Menším nešťastím je, že demarkačná čiara pretína mestá. Osobne som navrhoval, aby kopírovala hranice oblastných futbalových zväzov. Je to troche nezmyselné, keď na jednej strane sa bavíme o ObFZ a na druhej strane demarkačnú líniu vedieme cez mestá. Ako keby sme Košice rozdelili na polovicu...”

Posuňme sa ďalej. Z 13 tímov III. ligy východ, ktoré v novom ročníku II. ligy východ doplnia počet účastníkov na dvanásť, je desať z VsFZ (Lokomotíva, Poprad, Bardejovská Nová Ves, Humenné, Vranov, Prešov B, Košice B, Trebišov, Lipany, Moldava) a tri zo SsFZ (Ružiná, Dolný Kubín, Námestovo). “Teraz je otázne, koľko mužstiev - pomenujme ich VsFZ - sa dostane do tohto poltucta pre II. ligu východ. Bude to totiž mať vplyv na nový ročník III. ligy, ktorá bude v sezóne 2014/15 opäť najvyššou regionálnou súťažou (teraz je ňou IV. liga).”

Pochopiteľne, čo najviac mužstiev III. ligy východ bude chcieť v aktuálnom ročníku 2013/14 skončiť do 6. miesta, aby v novej edícii mohlo štartovať v II. lige východ. “Eventuálne by mohol postúpiť aj siedmy či ôsmy celok, ak by v prvej šestke skončil niekto z tímov Martin, Žilina B a Kremnička, ktoré budú pripradené k západu. Postupová čiara sa tak upraví,” vysvetlil Štefan Olšavský, ktorý si myslí, že v spomínanom poltucte by mohli byť 4 kluby z regiónu VsFZ.

Samozrejme, tento boj o najlepší poltucet v III. lige východ 2013/14 bude mať veľký vplyv aj na obsadenie budúcej III. ligy 2014/15, ktorú bude riadiť VsFZ. Kluby, ktoré si nevybojujú právo účasti v II. lige pre nastávajúci ročník, budú automaticky priradené do novovytvorenej III. ligy. Zvyšok tímov do počtu 16 doplnia súčasné tímy IV. ligy východ.

 

x x x

 

Napríklad, ak by z desiatich tímov súčasnej III. ligy východ, ktoré spadajú pod VsFZ, boli v postupujúcej šestke štyri tímy, zostávajúcich šesť poputuje do budúcoročnej III. ligy, ktorú doplní 10 celkov súčasnej IV. ligy východ, aby ich bolo spolu šestnásť. Zvyšných šesť tímov súčasnej IV. ligy východ by sa priradili podľa príslušnosti do budúcoročnej IV. ligy juh a sever (súčasná V. liga juh a sever). Samozrejme, nastane aj pohyb nižšie do piatich V. líg (súčasné VI. ligy). “Čím menej našich mužstiev postúpi zo súčasnej III. ligy východ do budúsezónnej II. ligy východ, tým to bude mať negatívnejší vplyv v súťažiach, ktoré riadime. Ak by všetkých šesť postupujúcich bolo z nášho regiónu, tak by nenastali až také veľké rošády. Svojím spôsobom teda nejde o postup, ale o zaradenie do súťaží. Ja to tak nazývam, lebo pri reorganizácii ide naozaj o zaradenie. Podobné je to i pri zostupe. Nepôjde o klasický zostup, ale o zaradenie do príslušného stupňa súťaží. Ide o doplnenie počtu tímov do stanovených kvót v jednotlivých súťažiach.”

 

x x x

 

Veľké polemiky sa viedli okolo toho, ako to bude s víťazom aktuálneho ročníka IV. ligy východ. Keďže dochádza k reorganizácii, mal by postúpiť do II. ligy východ (budúca III. liga bude vlastne súčasná IV. liga). “Taký bol pôvodný zámer, no nakoniec z toho zišlo, lebo by to bolo neadekvátne, aby víťaz IV. ligy postúpil do II. ligy východ a napríklad siedmy klub III. ligy by sa tam už nedostal (postupujú prví šiesti). Prijal sa teda taký princíp, že mužstvo zaradia do III. ligy.” Hoci de facto pôjde o najvyššiu regionálnu futbalovú súťaž, akou je dnes IV. liga, súťaž bude kvalitatívne vyššia, lebo do nej pribudnú súčasné tímy z III. ligy východ. Štefan Olšavský pripomenul, že po skončení jesene ŠTK VsFZ zverejní zaradenia mužstiev na základe tabuliek po polovici súťaži. Pôjde iba o testovanie, aby kluby na tomto príklade videli, aké posuny nastanú.

Reorganizácia sa v podstate netýka Oblastných futbalových zväzov. Víťazi I. tried majú zabezpečený postup do budúsezónnej najnižšej regionálnej súťaže a to bude päť skupín V. ligy.

 

SÚČASNÉ POMENOVANIE SÚŤAŽÍ

CORGOŇ LIGA

II. LIGA

III. LIGA východ, západ

IV. LIGA (VsFZ)

V. LIGA sever, juh (VsFZ)

VI. LIGA Podtatranská, Šarišská, Zemplínska, Košicko-Gemerská, Vihorlatsko-Dukelská (VsFZ)

 

POMENOVANIE SÚŤAŽÍ OD SEZÓNY 2014/15

CORGOŇ LIGA

II. LIGA východ, západ

III. LIGA (VsFZ)

IV. LIGA sever, juh (VsFZ)

V. LIGA Podtatranská, Šarišská, Zemplínska, Košicko-Gemerská, Vihorlatsko-Dukelská (VsFZ)

 

webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/