Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

FINANCOVANIE ŠPORTU

06.12.2012 20:56

Koncepciu štátnej politiky v športe prerokuje vláda v magický dátum 12. 12. 2012.

 

Dušan Čaplovič (Foto: SITA)

"Šport, ktorý je populárny a je oň záujem, ktorý súčasne dosahuje špičkové výsledky na vrcholných športových podujatiach, dostane viac financií...," vyhlásil počas predstavovania Koncepcie štátnej politiky v oblasti športu - Slovenský šport 2020 minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a možno nechtiac tak rehabilitoval podstatu reformy financovania športu, ktorú začiatkom roka predstavil tím takzvaných tokošovcov, a ktorá narazila na silný odpor väčšiny športových zväzov.

ŠPORT PRE VŠETKÝCH A ELITNÝ ŠPORT

"Tento štát nemôže financovať všetko, čo si kto zmyslí," povedal minister počas vyše hodinovej prezentácie "Koncepcie", na ktorej sa zúčastnili poprední predstavitelia Slovenského olympijského výboru (SOV) a športových zväzov. Podstata ministrovho vystúpenia však spočívala v prezentácii výsledkov práce ministerstva a SOV a športových zväzov, ktorá prešla aj pripomienkovaním športovej verejnosti.

Čaplovič zdôraznil potrebu sústrediť sa na dve oblasti: 1. šport a zdravie, ktorý zahŕňa šport pre všetkých, školský šport a šport študentov vysokých škôl; 2. na elitný šport, ktorý prioritne rieši oblasť starostlivosti o športovo talentovanú mládež a štátnu športovú reprezentáciu.

Hlavným cieľom prvej oblasti je vytvárať podmienky na zabezpečenie zdravého životného štýlu obyvateľstva. Druhej kľúčovej úlohe by mali dominovať ciele - zvýšiť kvalitu športovej reprezentácie, vytvoriť podmienky pre úspešnú reprezentáciu Slovenska na olympijských hrách, majstrovstvách sveta a iných významných medzinárodných podujatiach, skvalitniť prípravu športovo talentovanej mládeže, zvýšiť efektivitu výberu športových talentov a kvalitu ich prípravy do 23 rokov, prostredníctvom inštitútu charitatívnej lotérie podporiť športové talenty z rodín s nízkou úrovňou príjmov a hľadať riešenia na budovanie novej modernej športovej infraštruktúry.

ZÁUJEM x VÝSLEDOK ROZHODNE

V otázke financovania športu minister opakovane zdôrazňoval zlú ekonomickú situáciu Európy a odvolal sa aj na odmietavý postoj ministerstva financií: "Stanovisko MF SR je jasné - do roku 2015 nám na rozpočet nesiahajte. Aj riešenia, ktoré by mali dopad na zákon o daniach z príjmov, sú v horizonte najbližších rokov nepriechodné," dodal Čaplovič.

Podobne ako jeho predchodca Jurzyca sa aj Čaplovič prikláňa k distribúcii financií na základe jasných pravidiel. Vzorec - "záujem o šport" x "výsledky" = "financie" - pripomína model, aký v minulosti presadzoval práve Jurzyca, len sú jemne pozmenené kritériá určovania záujmu o šport (kde poklesli kritériá popularity v zahraničných médiách a vplyv mládežníckej športovej základne).

"Na základe už spomenutých princípov ‚záujem x výsledok‘ vytvárame rebríček všetkých športov. Tí, čo budú v rebríčku na popredných miestach, dostanú viac peňazí, tí, čo budú dolu, dostanú menej," konštatoval Čaplovič.

ŠTÁT PLATÍ IBA 27 PERCENT

Kritickejšie voči postoju ministerstva financií vystúpil prezident SOV František Chmelár, podľa ktorého sú priority "Koncepcie športu" správne, ale uzlovým bodom je otázka financovania športu. Chmelár odporúčal vláde, aby prijala koncepciu a hľadala nové zdroje, ako zlepšiť financovanie športu, aj formou eurofondov, napríklad na zlepšenie športovej infraštruktúry.

"Prekvapujúce zistenia" prinieslo vystúpenie Ľuboša Vanča z poradenskej spoločnosti KPMG, ktorý odprezentoval Koncepciu financovania športu v SR, objednanú Slovenským olympijským výborom. Podľa tejto analýzy ide ročne do slovenského športu minimálne 133 miliónov eur (situácia v roku 2011). Pritom iba 23 percent poskytuje ministerstvo školstva, 4 percentá dávajú ministerstvá obrany a vnútra a vyše 71 percentami dotuje slovenský šport samospráva, teda obce, mestá, VÚC (pred niekoľkými mesiacmi aj denník Šport uverejnil text, podľa ktorého napríklad Liptovský Mikuláš dotuje šport ročne sumou okolo milióna eur, Trnava dvomi miliónmi, Nitra asi 700-tisíc eurami).

Faktom však je, že samospráva dotuje predovšetkým prevádzku športovej infraštruktúry a hradí za kluby najmä energie, dáva im zľavu na prenájom a uhrádza športovanie mládeže.

80 PERCENT PRE 20 ŠPORTOV

Sekcia športu na ministerstve školstva sa v rámci koncepcie zameriava na dve hlavné úlohy:
nový model financovania športu a zmapovanie všetkých finančných tokov v športe. Pri novom vzorci rozdeľovania financií majú mať kľúčové postavenie športový úspech, postavenie vo svetovom a európskom rebríčku, záujem ľudí o daný šport (domáci záujem, medzinárodný záujem a členská základňa).

Podľa Branislava Strečanského, štátneho radcu odboru športu MŠVVŠ, sa ani pri mierne pozmenených kritériách nezmení základná situácia s rozdeľovaním financií, kedy približne prvých dvadsať športov v poradí získa takmer 80 percent financií.

Návrhom Koncepcie štátnej politiky v oblasti športu - Slovenský šport 2020 by sa mala zaoberať vláda na svojom rokovaní 12. decembra. Po jej prijatí by sa mali v športovom hnutí začať zaoberať aj prípravou nového zákona o športe a neskôr aj otázkou potenciálneho financovania športu zo stávkovania a hazardných hier.

ÚLOHY KONCEPCIE V ČASTI ELITNÝ ŠPORT

  • Zriadiť Radu športovej reprezentácie pri SOV zo zástupcov športových zväzov, rezortných športových stredísk, SOV a MŠVVŠ.
  • Pokračovať v realizácii projektu "vybraných športovcov". Vypracovať štatút reprezentanta SR. Znížiť počet podporovaných športovcov v individuálnych olympijských športoch.
  • Z projektu vyradiť športovcov, ktorí nie sú platcami dane z príjmu na území SR a ktorých príjem presiahol niekoľkonásobne hodnotu priemernej mzdy na Slovensku.
  • Zachovať rezortné športové strediská pri MO SR a MV SR, stredisko v rezorte školstva zamerať na vekovú kategóriu do 23 rokov.
  • Organizovať významné podujatia len po predchádzajúcom návrhu Rady športovej reprezentácie a súhlase ministerstva.
  • Vypracovať zoznam "tradičných podujatí", ktoré budú zaradené do systému štátnej podpory.
  • Problematický stav športovej infraštruktúry na Slovensku riešiť v spolupráci s vládou SR, obcami a národnými športovými zväzmi. Hľadať alternatívne zdroje financovania aj v súčinnosti s MF SR a Národnou lotériovou spoločnosťou TIPOS.

zdroj: denník šport


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/