Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

DEDINSKÝ FUTBAL VII

15.12.2015 09:46

Zo života dedinského futbalu VII. – Družba

autor:

14. 12. 2015 | Michal Magušin |

Korunu dedinskej futbalovej šialenosti každoročne nasadzuje turnaj medzi našou dedinou a skvelou spriatelenou obcou Pusté Hrady.

 

V osemdielnom seriáli "Zo života dedinského futbalu" vám postupne predstavíme typické radosti aj starosti, ktoré sprevádzajú futbal v nižších slovenských súťažiach.

Je ráno.Pri krčme stojí rozhrkaný dedinský autobus. Avia nestačí. Zrazu je veľmi veľa futbalistov, ktorí sa hrnú na turnaj. Príčina záujmu je poetická, vzletná, omamná a po čase spôsobuje žalúdočné ťažkosti. Do autobusu nastupujú skupinky hráčov, fanúšikov, štamgastov. Diskutujú o pitnom režime. Všade počuť ľúbezný zvuk, ktorý vytvára množstvo fliaš s „ohnivou vodou“.

Tretina cesty. Vojtík polonahý a pripitý máva z okna autobusu. Kartárske spolky sú naplno činné, spieva sa…

Cieľ. Pusté Hrady. Krásna obec na rovine, lemovaná kukuričnými poľami. Tie vyvolávajú vo vzácnych hosťoch nadšenie. Vidina rýchleho jedla a zároveň rýchleho úkrytu v prípade (predpokladaných) problémov je lákavá.

Cestujúci športovci vystupujú, väčšina neistým krokom. Zvítajú sa s mladými chlapcami, ktorí hrajú za žiacky tím. Tí cestovali na autách, pretože zodpovední ich nechceli vystaviť pohoršeniu. Prejaví sa to aj v zápase žiakov – po kvalitnom výkone naši zdolávajú Pusté Hrady. Nasleduje zápas starých pánov – veselé momenty striedajú zúfalé pokusy o napodobnenie futbalu. Keď to nejde, tak to nejde; hlavne keď sa točí hlava a nohy neposlúchajú. Ťahá ich to k baru.

Zápas A-tímov, vrchol dňa. Istý postarší divák, známy pod pomenovaním Starký sľuboval pred zápasom zápalisté povzbudzovanie, avšak zároveň s úvodným hvizdom ho osud zastihol spať pod stromom. Pri oslavách gólu sa zobudí, ale len na hmlistý moment.

Všetky články zo seriálu "Zo života dedinského futbalu" nájdete tu.

Vojtík nebol schopný nastúpiť na svoje miesto na ľavej strane obrany. Motá sa teda pri striedačke, kričí na hráčov nezmyselné pokyny, nápady a inšpiratívne heslá (vraj treba zrušiť vedenie klubu a dať to do rúk jeho osobe). Zápas sa skončil prekvapivým víťazstvom našich. Turnaj sa teda vyhral, nasleduje veľká sláva. Slivovica sa pije z víťaznej trofeje, k tomu podávajú víno. Značne potúžení občania hulákajú a pijú. Návštevy kukuričného poľa sa znásobujú. Deň sa chýli ku koncu. Začína sa voľná zábava pod holým nebom, tancuje sa na stoloch a hrajú tradičné ľudovky prerušované opileckými melódiami. Ľud sa baví.

Štamgasti podvodom vylákajú od hostiteľov niekoľko fliaš vína, údajne do zásoby. Atmosféra graduje. Niekto hľadá najbližšiu krčmu, inde sa smejú vtipkárom, ktorí si kúpili nanuky. Nanuky! Tu, v raji štamgastov! Po záverečnej nasleduje pochod ulicou. Maťa podopierajú až dvaja spoluhráči, pretože je v mužstve vážený. Niekto behá po ihrisku a kričí že ho naháňa Mesiac…

A skutočne, Luna žiari v plnej paráde. Vyžíva sa v hýrení noci a čaká na zajtrajšiu opicu.

Ubytovňa. Johann a Fír zvládajú pestrými slovami popriať všetkým ubytovaným dobrú noc. Pri návšteve izby pána starostu sú pozvaní na ďalšie víno…a tu sa ich vizitácia izieb definitívne končí.

Cesta späť. Nálada neklesla, aj keď starší páni už len spia. Pije sa, vznikajú roztržky, tie sa zapíjajú. Bodku za výletom predstavuje pohostinstvo v našej obci. Odtiaľ sa pár občanov ešte odoberie okúpať sa v miestnom vodnom toku…Blíži sa deň príšernej opice.

Existuje futbal?

pripravil: Attila Mikloško

 


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/