Vyhľadávanie


Kontakt

OŠFK ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY
Jarková 20, 082 22 Šarišské Michaľany
č.účtu:0503689305/0900
IČO: 37789791

predseda: Peter DUGAS 0907 928 544

tajomník: Attila MIKLOŠKO 0905 954 455

E-mail: osfksm@gmail.com

ROZHOVOR s p. Vincentom Tumidalským, trénerom dorastu OŠFK Šarišské Michaľany

30.07.2011 20:05

 

Rozhovor s Vincentom Tumidalským st.

 

Kedy si prežíval najťažšie chvíle na lavičke ?

Počas mojej viacej ako 35 ročnej trénerskej činnosti som zažil pri futbale veľa príjemných, no i trpkých chvíľ. Najťažšie moje trénerské chvíle na lavičke boli počas ročníka 1994/1995, keď družstvo dospelých, ktoré som trénoval, hralo IV. ligu a po jesennej časti súťaže sme sa nachádzali na poslednom 14. mieste. Dôvodom zlého umiestnenia bolo ukončenie hráčskej činnosti niekoľkých hráčov. Do jarnej časti súťaže sme vstupovali s cieľom zachrániť IV. ligu pre Šarišské Michaľany. Pre záchranu sa vytvorili optimálne podmienky. Zimná príprava začala už 4. januára, trénovalo sa 3-krát do týždňa, odohrali sme 15 prípravných zápasov a uskutočnilo sa 5-dňové zimné sústredenie v Lipovci. Táto kvalitná príprava sa premietla v umiestnení mužstva, v konečnej tabuľke ročníka sa umiestnilo na 6. mieste.   ­

I v ročníku 1999/2000 bol futbal v Šarišských Michaľanoch na pokraji krachu. I keď som nesedel na lavičke trénera, žil som s futbalom a bol som oslovený pomôcť v kritickej situácii. Vtedy sme ocenili pomocnú ruku, ktorú v tejto dobe podal obecný úrad na čele so starostom obce Ing. Vincentom Leššom, spoločne s poslancami obecného zastupiteľstva. S odstupom času i dnes im treba za to poďakovať.

 

Čo ťa v poslednom čase ako trénera najviac potešilo ?

V posledných troch rokoch ako trénera ma najviac potešil herný prejav družstva dorastu a jeho umiestnenie. V priebehu 3 rokov postúpili z prvej triedy okresnej súťaže do III. ligy VFZ Košice. V týchto rokoch sa vytvoril výborný hráčsky kolektív a môžem zodpovedne povedať, že i výborný realizačný tým pri tomto družstve. Úspech je dielom kolektívu.

 

Aké šance na umiestnenie sa medzi seniormi vidíš teraz v končiacich hráčoch ?

Po tomto ročníku z kádra dorastencov pre vekovú hranicu 18 rokov odchádzajú štyria hráči: M. Ďurica, D. Kozák, R. Krehlik a P. Jaco. Môj názor je, že všetci štyria by mali byť v kádri seniorského družstva. Dvojica hrotových útočníkov M. Ďurica a D. Kozák by mali byť oporou seniorského družstva. Góly strieľať vedia, to ukázali už teraz v IV. lige, keď zo 75 strelených gólov mužstva strelil D. Kozák 28 a M. Ďurica 16 (neodohral 12 zápasov). Ich strelecká schopnosť ich predurčuje byť v základnom kádri družstva.

 

Prečo iba tak málo hráčov z dorastu hráva za seniorské mužstvo ?

To je prekvapením i pre mňa. Za posledné tri roky z družstva dorastencov odišlo 11 hráčov. Z týchto 11 hráčov v súčasnosti za seniorské družstvo hrá iba L. Štofaník. Nepoznám príčiny, prečo ďalší hráči z dorastu nehrajú, resp. nie sú ani v kádri seniorského družstva, preto to nemôžem ani komentovať. Pokiaľ poznám týchto hráčov, je škoda že piati až šiesti nie sú v súčasnosti v kádri seniorského družstva. Som presvedčený, že jeho hráčsky káder by mal pozostávať minimálne zo 70 % odchovancov zo Šarišských Michalian. Hráčom treba veriť, dať im príležitosť hrať, vytvoriť podmienky, komunikovať s nimi a hľadať príčiny, prečo hráči neprešli do seniorského družstva.

 

Ako si predstavuješ budúcnosť futbalu v Šarišských Michaľanoch ?    

Futbal v jednotlivých kluboch na Slovensku sa odvíja od vytvorených podmienok. V súčasnosti michaliansky futbal je zastrešený ako Obecný športový futbalový klub, od ktorého sa odvíja aj jeho existencia. Som presvedčený, že tak ako v minulosti aj v súčasnosti i budúcnosti obecný úrad s poslancami obecného zastupiteľstva podporia životaschopnosť futbalového klubu. Veď futbal sa predovšetkým organizuje pre michaliansku mládež a ich fanúšikov.

V súčasnosti futbalový klub registruje päť družstiev a to: prípravku, žiakov, mladší dorast, starší dorast, seniorov. Celkový počet hráčov sa pohybuje cez 100, z toho je cca 80 % mládeže.

S prihliadnutím na túto skutočnosť doporučujem spracovať mininálne na 5 rokov „KONCEPCIU ROZVOJA ŠARIŠSKOMICHALIANSKEHO FUTBALU“, ako to bolo v minulosti. Myslím si, že koncepcia rozvoja futbalu s danými úlohami a cieľmi vylúči ďalšiu krízu vo futbale v Šarišských Michaľanoch. Predpokladám, že pre michalianskych fanúšikov bude zážitkom, keď od nového ročníka uvidia v majstrovských zápasoch na našom domácom ihrisku hráčov z III. ligy dorasteneckých mužstiev, z Michaloviec, Sniny, Sobraniec, Košíc, Moldavy nad Bodvou, Popradu, Kežmarku, Starej Ľubovne, Sabinova ...

Vytvorme priaznivé podmienky našim fanúšikom na športové vyžitie sa po týždennej práci.              

 

- km - ošfk šm -

 

 

 

 

 


webmaster: Attila Mikloško - https://osfksarisskemichalany.webnode.sk/